Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Diaspora Örgütleri Sorun Bildirisi

Azerbaycan Diaspora Örgütleri Sorun Bildirisi
REKLAM ALANI
31.07.2023
A+
A-

 

 

 

Azerbaycan Diaspora Örgütleri Sorun Bildirisi
31 Temmuz 2023

Azerbaycan Diaspora Örgütleri Sorun Bildirisi

 

 

 

Azerbaycan diaspora örgütleri Laçin-Şuşa-Hankendi yolu çevresinde yaşanan duruma ilişkin açıklama yaptı.

Açıklama şöyle diyor:

 

 

“Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Maria Pejcinovic-Burich’in 28 Temmuz 2023 tarihli Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Ermeni mukimlerin ihtiyaçlarının karşılanması konusuyla ilgili açıklaması bizde büyük şaşkınlık ve üzüntü uyandırdı. . Bu beyan, Konsey Tüzüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yer alan amaç ve ilkelere aykırıdır.

 

 

Azerbaycan diaspora örgütleri, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde engellendiği iddia edilen Ermenilerin insani bir felaketle karşı karşıya kaldıklarına dair iddiaların da Ermenistan’ın uluslararası kamuoyunu yanıltmak için başvurduğu bir başka iftira ve saçmalık olduğunu iddia ediyor. Böylece 2020 yılında Azerbaycan için tarihi bir zaferle sonuçlanan 44 günlük Karabağ savaşından bir süre sonra resmi Bakü, 30 yıllık işgal ve acılara rağmen ilişkilerin normalleştirilmesinin temel ilkelerine ilişkin bir teklifle gündeme geldi. ve iki ülke arasında karşılıklı tanıma ve birbirlerinin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve sınırlarına saygıya dayalı bir barış anlaşması. Ermenistan tarafı bu barış girişimlerine uzun süre cevap vermemesine ve çeşitli bahanelerle süreci uzatmasına rağmen, Azerbaycan yine de kararlılık göstererek barış anlaşmasına varılması, sınırların sınırlandırılması ve iletişimin açılmasına yönelik girişimlerin teşvik edilmesi için iyi niyet çabalarını sürdürdü. . Azerbaycan makamları, Karabağ bölgesinin yerel Ermeni sakinleri ile diyalog kurmak için tutarlı adımlar atmış, yeni bir Laçin yolunun inşaatını kısa sürede tamamlayarak işletmeye açmıştır.

 

 

Ermeni tarafı ise bunun aksine “Karabağ Ermenilerinin hak ve güvenliklerinin uluslararası mekanizma çerçevesinde Bakü ile Hankendi arasında müzakereler yoluyla sağlanması” gibi mantıksız bir teklifle Azerbaycan ile yerel Ermenilerin temasını engelledi. ve fiilen başka bir adla ülkemize yönelik toprak iddialarını sürdürmüştür. Aynı zamanda 10 Kasım 2020 tarihli üçlü anlaşmanın aksine silahlı oluşumlarını Azerbaycan topraklarından çekmemiş, resmi Bakü’ye mayın haritaları vermek yerine, bunun sonucunda Kasım ayından itibaren Azerbaycan topraklarında madencilik faaliyetlerine devam etmiştir. 2020’den bugüne, ikisi gazeteci olmak üzere 303 Azerbaycanlı mayın kurbanı oldu .

Azerbaycan, sınırlarını kontrol altına almak ve Ermenistan’ın yasa dışı eylemlerini önlemek amacıyla, egemen olduğu topraklarda Laçin sınır kapısı oluşturmuştur. Azerbaycan Ermeni sakinlerinin, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin (ICRC) ve Rus barışı koruma birliğinin sınır kapısından geçişini sağlamasına rağmen, Ermeni tarafı yine de topraklarımızda yasadışı faaliyetlerini sürdürmek için yayılmıştır. “Bölgedeki insani durumun gergin olduğu” hakkında asılsız iddialar. Ayrıca 15 Haziran’da Azerbaycan sınır muhafızlarının bombalanması, kaçakçılık teşebbüsü, 26 Temmuz’da Azerbaycan topraklarına izinsiz tır sevkiyatı gibi provokasyonlar gerçekleştirdi .

 

 

 

 

Azerbaycan tarafının Ermeni asıllı sakinlerin ihtiyaçlarını karşılamak için Ağdam-Hankendi yolunun ve diğer alternatif yolların kullanılması da dahil olmak üzere ileri sürdüğü bir dizi öneriye ve bunların Avrupa Birliği ve ICRC’den desteğine rağmen, Ermeni tarafı karşı çıktı. bu öneriler, alternatif yollara beton bariyerler yerleştirdi ve bölgeye erişimi engelledi. Bu, Ermenistan’ın insani durumla ilgili açıklamalarının siyasi bir şantaj ve manipülasyon olduğunu bir kez daha gösteriyor.

 

 

 

 

Azerbaycan diaspora örgütleri de Ermenistan’ın amacının üçüncü tarafları bölgeye çekmek, gerilim coğrafyasını genişletmek ve barış sürecini sekteye uğratmak olduğunu söylüyor . Son günlerde yaşanan tüm bu provokasyonların sorumluluğu, Azerbaycan topraklarında yasadışı askeri varlığını sürdüren, bölücülüğü teşvik eden ve yeniden bütünleşme çabalarını engelleyen Ermenistan ve liderliğine aittir.

Aynı zamanda 1980’lerin sonunda ve 1990’ların başında Ermenistan’dan ve işgal altındaki Azerbaycan topraklarından zorla sürülen yaklaşık bir milyon Azerbaycanlı’nın çektiği acılara göz yuman bir dizi ülke ve uluslararası kuruluştan talep ediyoruz. Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgal altında tutması, Ermenistan’ın gerçekleştirdiği Hocalı soykırımı , Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarında son üç yıldır varlığı, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin 32 yıldır uyguladığı abluka, Ermenistan’ın açılmasını engellemesi iletişim, Azerbaycan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı, ülkenin iç işlerine karışmama ve çifte standart politikasına son verme .”

Arkadaşlarına ilk tavsiye eden sen ol

DİĞER HABERLER

kaynak:https://diaspor.gov.az/ru/news-detail/azerbaycan-diaspor-teskilatlari-beyanat-yayib-3286

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.