Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlham Aliyev, “Shimal” Elektrik Santrali’nin yeni iskelesi ve su pompalama istasyonlarının açılışına katıldı

İlham Aliyev, “Shimal” Elektrik Santrali’nin yeni iskelesi ve su pompalama istasyonlarının açılışına katıldı
REKLAM ALANI
31.07.2023
A+
A-

 

 

 

İlham Aliyev, “Shimal” Elektrik Santrali’nin yeni iskelesi ve su pompalama istasyonlarının açılışına katıldı

2023,

 

 

 

İlham Aliyev, “Shimal” Elektrik Santrali’nin yeni iskelesi ve su pompalama istasyonlarının açılışına katıldı

 

 

 

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Bakü’de “AzerEnergy” Halka Açık Anonim Şirketi’nin yeni iskelesi, su terfi istasyonları ve “Kuzey” Küçük Su Santrali’nin açılışına katıldı.

İlk olarak ülkemizde hidroelektrik santralleri ile ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin video klip gösterildi.

“AzerEnerji” Halka Açık Anonim Şirketi Başkanı Baba Rzayev, yapılan çalışmalar hakkında devlet başkanına bilgi verdi.

 

 

 

 

Ülkenin ikinci büyük elektrik santrali olan ve Bakü’nün yüzde 40’ından fazlasına elektrik sağlayan, toplam kapasitesi 800 bin olan Hazar Denizi’nde son 20 yılda su seviyesinin 2 metre düştüğü bildirildi. MW, “Kuzey” Elektrik Santrali’nin çalışmasında ciddi zorluklar yarattı. Çünkü su seviyesinin her geçen gün düşmesi, istasyonun soğutma suyu temininde ciddi bir sorun oluşturmuş ve en büyük miktarı üreten “Kuzey-1” ve “Kuzey-2” Santrallerinin arızalanması kaçınılmaz olmuştur. enerji, yakın gelecekte faaliyetini tamamen durduracaktır. AzerEnergy OJSC bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için hemen 540 metre uzunluğunda bir iskele ve Hazar Denizi’ne 8 metre derinlikten soğuk su alınmasını sağlayan 2 adet su terfi istasyonu inşa etti.

 

 

 

 

Şu anda saatte 9 bin metreküp kapasiteli 8 pompadan 2’sinin yedekte tutulduğu, 6 pompanın ise sürekli çalıştığı kaydedildi. Bununla denizin 8,5 metre derinliğinden alınan 54 bin metreküp düşük sıcaklıktaki su pompalarla mevcut kanala basılıyor.

 

 

 

 

İstasyonlarda SCADA sistemi uygulanmış, kontrol-ölçüm cihazları, lokal kontrol panoları, pompa ve vanaların otomatik kontrolü ve dijital koruması için “PLC” kontrol sistemi kurulmuştur. Ayrıca bu kontrol sistemi merkezi kontrol odasındaki monitörlere entegre edilerek pompaların uzaktan çalıştırılması ve durdurulması, ekipmanların çalışma modlarının kontrolü ve düzenlenmesi, kanaldaki su seviyesinin kontrolü, şandorun otomatik açılıp kapanması sağlanmaktadır.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e “Şimal” Küçük Hidroelektrik Santrali hakkında da bilgi verildi.

 

 

 

 

 

Bakü’nün Shuvelan yerleşim yerinde bulunan toplam 800 MW kapasiteli “Shimal” Elektrik Santrali arazisinde “AzerEnergy” OJSC tarafından bir yenilik daha yapıldığı ve 300 kW’lık küçük bir hidroelektrik santral inşa edildiği dikkat çekti. kullanılan ve denize deşarj edilen soğutma suyu üzerinde. Küçük hidroelektrik santralinin inşaatı yerel uzmanlar tarafından gerçekleştirildi. “Shimal-1” ve “Shimal-2” santrallerinin evsel ihtiyaçları için kullanılacak olan bu istasyondan yıl içinde yaklaşık 2,5 milyon kilovat-saat elektrik üretilecektir. Sonuç olarak, “Shimal” Santrali’nin iç talebi için kullanılan elektrik tasarrufu sağlanacak ve genel sisteme aktarılacaktır.

Büyük boyutlu resimler
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/60603

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.