İlham Aliyev, Bakü’de “Diamed” ilaç üretim fabrikasının açılışına katıldı

  https://twitter.
İlham Aliyev, Bakü’de “Diamed” ilaç üretim fabrikasının açılışına katıldı

 

 

 

 

İlham Aliyev, Bakü’de “Diamed” ilaç üretim fabrikasının açılışına katıldı

2023,

 

 

 

İlham Aliyev, Bakü’de “Diamed” ilaç üretim fabrikasının açılışına katıldı

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’nün Pirallahi semtindeki “Diamed” ilaç üretim fabrikasının açılışına katıldı.

Ekonomi Bakanı Mikayil Jabbarov ve “Diamed Development Group” LLC kurucusu Aytan Guliyeva, yapılan çalışmalar hakkında devlet başkanına bilgi verdi.

 

 

 

 

Projenin önemini anlatan bir video gösterildi.

Petrol dışı ekonominin gelişmesi ve sanayileşmenin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ekonomik çeşitlendirme politikasının ana yönleri arasında olduğunu belirtmek gerekir. Bu bakış açısıyla ekonominin diğer alanlarıyla birlikte sanayinin gelişimine özel önem verilmekte, mevcut doğal ve ekonomik kaynakların üretime çekilmesi ve ileri teknolojilerin yaygınlaştırılması yönünde sistematik önlemler alınmaktadır.

Ülkemizde sanayileşme politikasına uygun olarak ihtisas sanayi parkları ve sanayi bölgeleri oluşturulmaktadır. Halihazırda ülkemizde 7 adet sanayi bölgesi (Ağdam ve Cebrayil ilçelerinde bulunan Sumgayit Kimya, Garadag, Pirallahi, Mingachevir, Balakhani, Araz Vadisi Ekonomik Bölgesi sanayi parkları) ve 5 adet sanayi bölgesi (Hacıgabul, Masallı, Neftçala, Sabirabad ve Şarur sanayi) bulunmaktadır. ilçeler). Sanayi bölgelerinde ve mahallelerde girişimcilik faaliyetinin gelişmesi için elverişli bir yatırım ortamı yaratılmıştır.

Sanayi bölgesi sakinleri tescil tarihinden itibaren 10 yıl süreyle emlak, arsa, gelir veya kazanç vergisinden, üretim amacıyla ithal ettikleri makine, teknolojik teçhizat ve tesisler ise KDV ve gümrük vergisinden muaftır. Şimdiye kadar 134 işletmeye sanayi bölgelerinde ikamet izni verildi ve bunların 68’i faaliyete geçti. Bugüne kadar girişimciler tarafından sanayi bölgelerine 6,56 milyar manatın üzerinde yatırım yapılmış ve 10.600’den fazla kalıcı istihdam yaratılmıştır.

Farmasötik ürünlerin üretiminde uzmanlaşmış Pirallahi Endüstri Parkı da devlet başkanımızın ilgili Kararnamesi ile kurulmuştur. Bugüne kadar 6 işletme parkta sakin olarak kayıt yaptırdı. Bunların arasında “R-Pharm” LLC ve “Diamed Co” LLC şimdiden faaliyete geçti. Sakinler tarafından 36,6 milyon manatın üzerinde yatırım yapıldı ve 130’dan fazla istihdam yaratıldı. Bir sonraki aşamada 30 milyon manat yatırım yapılması ve 250’den fazla istihdam yaratılması planlanıyor. Şimdiye kadar bu sanayi bölgesinin sakinleri tarafından 37 milyon manat değerinde ürün üretildi.

 

 

 

 

Ülkemizde modern sanayi kuruluşlarının ve yeni üretim alanlarının oluşturulması sonucunda iç talebin karşılanmasında yerel ürünlerin payı önemli ölçüde artmakta ve ihracat imkanları genişlemektedir. Bu tür işletmelerden biri de Pirallahi ilçesinde kurulan “Diamed Development Group” LLC’nin ilaç fabrikasıdır. 1 hektarlık fabrika 3.000 m2 kapalı alandan oluşmaktadır.

2006 yılında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Kararnamesi ile faaliyete başlayan “Azerbaycan Yatırım Şirketi” Açık Anonim Şirketi’nin kuruluş amacının, yerli ve yabancı yatırımcıları mevcut ve yeni ticari işletmelere çekmek olduğunu belirtmek gerekir. ülkemizde ekonominin petrol dışı sektörlerinde ise öz kaynaklar pahasına uzun vadeli yatırımlar ile sektörün gelişmesidir. Şirketin faaliyetlerinin ana öncelikleri, Azerbaycan’a doğrudan yatırımların ve yeni teknolojilerin çekilmesinde katalizör olmak, ülkemizde petrol dışı sektörün gelişmesine katkıda bulunmak, ekonomik çeşitlendirme ve ithal ikamesi süreçlerini desteklemektir. . Şirket, faaliyeti süresince 27 projeye 224 milyon dolar yatırım yaptı. Bu projelerden 11’i yabancı ortaklarla ortaklaşa hayata geçirildi.

“Azerbaycan Investment Company” OJSC de bu ilaç fabrikasının inşaatının finansmanına katıldı. Toplam değeri 15,6 milyon manatın üzerinde olan “Diamed” ilaç fabrikasında “Azerbaycan Yatırım Şirketi”nin payı yüzde 20.

 

 

 

 

 

Devlet tarafından bu işletmeye başka destek tedbirleri sağlanmıştır. Böylece, projenin gerçekleşmesi için Ekonomi Bakanlığı Girişimciliği Geliştirme Fonu 6 milyon manat tutarında tavizli kredi sağladı. Girişimciliğin geliştirilmesine yönelik bir diğer devlet desteği kapsamında ise Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan yatırım teşvik belgesi sayesinde işletme ithal edilen ekipmanlar için 1,3 milyon manat indirim aldı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tesisin açılışını yaptı.

Üretim sürecini yakından bilen devlet başkanımıza bitkinin farklı isimlerde, çok çeşitli (NaCl yüzde 0,9; Ringer; Ringer laktat; Glikoz vb.) ve farklı hacimlerde (100 ml, 200 ml) olduğu bilgisi verildi. ml, 250 ml, 400 ml, 500 ml) vital ve gerekli intravenöz ilaç solüsyonları üretilecektir. İşletmenin yıllık üretim kapasitesi 20 milyon litredir. Ülkemizin bu ilaçlara yıllık talebinin yaklaşık 15 milyon litre olduğu kaydedildi. Böylece işletmede üretilen ürünlerin yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra Rusya, Gürcistan ve Orta Asya ülkelerine de ihraç edilmesi bekleniyor.

 

 

 

 

 

“Diamed” ilaç fabrikasında 100 iş yaratıldı. İşletmenin projesi Advanced Manufacturing Practice (GMP)’ye uygun olarak bir İsviçre firması tarafından geliştirilmiş olup, üretim hattı Avrupa Farmakopesi’ne uygun olarak geliştirilmiştir. Yüksek teknoloji ve tam kapalı sistem ile donatılmış fabrikanın üretim ekipmanları İtalya, ABD, Almanya, İsrail gibi ülkelerden satın alınmıştır. Üretilen ürünler, tesise ait modern laboratuvarda Avrupa Farmakopesi gerekliliklerine göre düzenli olarak kontrol edilmektedir.

Büyük boyutlu resimler
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/60841

 

 

Son Güncelleme: 16 Ağustos 2023