ASTANA’DAN WASHİNGTON’A YAPTIRIM UYARISI…

ASTANA’DAN WASHİNGTON’A YAPTIRIM UYARISI… “İLİŞKİLER BUZ GİBİ SOĞUR!” ABD ve AB’nin Rusya-Ukrayna çatışmalarını bahane ederek Orta Asya ülkelerine yönelik yaptırımları genişletme hedefi sürüyor.
ASTANA’DAN WASHİNGTON’A YAPTIRIM UYARISI…
Yayın: 13 Eylül 2023 DÜNYA Google News

ASTANA’DAN WASHİNGTON’A YAPTIRIM UYARISI…

“İLİŞKİLER BUZ GİBİ SOĞUR!”

ABD ve AB’nin Rusya-Ukrayna çatışmalarını bahane ederek Orta Asya ülkelerine yönelik yaptırımları genişletme hedefi sürüyor. Kırgızistan’ın ardından Kazakistan’ı da yaptırım listesine almayı hedefleyen Batı’ya Astana’dan uyarı niteliğinde cevap geldi. Kazak resmi kaynaklarından yapılan açıklamada, “Astana ile Washington arasındaki ilişkiler, en hafif tabirle soğuyabilir” vurgusu yapıldı.

Rusya-Ukrayna arasında devam silahlı çatışmaları bahane eden ABD ve AB, başta Rusya olmak üzere yükselen Asya’ya karşı yaptırım kartını kullanmaya devam ediyor. Rusya’ya yönelik her alanda ambargo uygulayan ABD, Asya ülkelerini de buna uymaya zorluyor. Son olarak Kırgızistan merkezli şirketlere yaptırım uygulama kararı almıştı.

TARAFSIZLIĞIMIZ DEVAM ETMEKTEDİR

ABD’nin Kazakistan dahil olmak üzere bölgede yaptırımlarını genişletme çabasına ise Astana’dan tepki geldi. Kazak resmî kaynakları tarafından yapılan açıklamada, Astana’nın Rusya-Ukrayna ihtilafında tarafsız kalmaya devam edildiği belirtilerek, “Kazakistan olarak bu sorunun müzakereler ve diplomasi yoluyla hızlı bir şekilde çözülmesinden yanadır. Kazakistan, silahlı çatışmayı durdurmanın, insani sorunları çözmenin ve uluslararası ilişkilerdeki gerilimi azaltmanın yollarını bulmak için barışı koruma çabalarına mümkün olan her şekilde katkıda bulunuyor.” denildi.

YAPTIRIMLAR TERS TEPEBİLİR

Ülkelerine uygulanan yaptırımların Batı’ya fayda sağlamayacağını ifade eden resmî kaynaklar, yaptırımların genişletilmesi konusunda ABD ve AB’ye şu uyarılarda bulundu: “Bu durumda büyük ihtimalle Astana ile Washington arasındaki ilişkiler, en hafif tabirle soğuyabilir. Yaptırımların Kazakistan liderliğini Pekin ve Moskova’dan ek ticaret, yatırım ve destek aramaya sevk etmesi muhtemeldir. Bu, AB ve ABD için en kötü senaryo meydana gelecektir; yani yaptırımların elde etmeye çalıştığı şeyin tam tersi olacaktır.”

Son Güncelleme: 13 Eylül 2023