ALMANYA’YA ÇALIŞMAK İÇİN GELMEK ARTIK ÇOK KOLAY!

ALMANYA’YA ÇALIŞMAK İÇİN GELMEK ARTIK ÇOK KOLAY!  Prof.
ALMANYA’YA ÇALIŞMAK İÇİN GELMEK ARTIK ÇOK KOLAY!

ALMANYA’YA ÇALIŞMAK İÇİN GELMEK ARTIK ÇOK KOLAY!

 

Prof. Dr. Abdurrahim Vural Almanya’da Nitelikli Eleman Göçü Yasası ile ilgili bilgileri yazdı…

Almanya’da nitelikli Eleman Göçü Yasası 1 Mart 2020’de yürürlüğe girdi. Günden güne yaşlanan Alman toplumunun bir sonucu, ülkede kalifiye eleman sayısınında gittikçe azalıyor olmasıydı. Bu nedenle Federal Alman Devleti, ülke ekonomisinin güç kaybetmemesi için çeşitli çareler arıyordu. Tartışmasız bir çözüm yolu olarak da 1 Mart 2020’de yürürlüğe giren ”Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası” Federal Meclis tarafından kanunlaştırılmış bulunuyor.

Yapılan istatistiklere göre Almanya, önümüzdeki 40 sene boyunca her yıl yurt dışından gelecek olan 260.000 kalifiye elemanın (bunlardan 146 bini Avrupa Birliği dışı ülkelerden gelmesi bekleniyor) iş gücüne muhtaçtır. Aksi takdirde ülke ekonomisinin büyük zarara uğrayacağı öngörülüyor.

Peki yeni yasal düzenlemelerin beraberinde getirdiği kolaylıklar hangileridir?

Kalifiye eleman terimi genişletildi

1 Mart 2020 itibarıyla daha önce salt yüksek okul mezunları için geçerli olan kalifiye eleman terimi, yeni yasayla iki senelik meslek okullarını bitirmiş kişler içinde geçerli oldu. Alman devletinin yurt dışındaki meslek eğitimini tanıması suretiyle, bundan böyle meslek eğitimini bitirmiş elemanlarda Kalifiye Eleman Göçü Yasası’ndan faydalanarak Almanya’da çalışmak için oturum hakkı kazanabilecektir.

Pozitif liste kaldırıldı

Bir diğer değişiklik ise, kalifiye eleman alımının bundan böyle her branş için geçerli olmasıdır. Şimdiye kadar sadece Federal Çalışma Makamı tarafından her yıl yeniden yayımlanan ”pozitif liste” de yer alan meslek gurupları kapsamında mümkün olan yurt dışından kalifiye eleman alımı artık her meslek dalı için mümkün oldu.

”Öncelik koşulu” kaldırıldı

Aynı zamanda daha önce geçerli olan öncelik koşulu da kaldırıldı. Eski yasal düzenlemelere göre iş verenler açık olan pozisyonlarına yurt dışından kalifiye eleman yerleştirmeden önce yurt içinde hali hazırda var olan, öncelik tanınması gereken başka bir elemanın olup olmadığını tespit etmek zorundaydılar. Bu koşul kaldırılarak işverenlerin kimi ise yerleştirebilecekleri konusundaki özgürlükleri genişletildi.

İş bulma vizesinin kapsamı genişletildi

Daha önce sadece yüksek okul mezunlarına iş aramaları için 6 aya kadar sürebilen vize hakkı tanınırken, bundan böyle meslek okul mezunlarına ve ayrıca meslek eğitimini Almanya’da yapmak isteyen kişilere de iş yeri arayabilmeleri için geçici oturum hakkı tanındı.

Hızlandırılmış eleman alımı

Yeni yasa ile iş yerlerine yerleştirmek idtedikleri yurt dışı elemanları daha hızlı işe almak artık işverenlerin elinde olacak. 411,-Euro ödeyerek hızlandırılmış vize davasına başvurabilecekler. Her eyalette kurulan Merkezi Yabancılar Daireleri bu ücret karşılığında başvuruyu inceleyip bir ön onay verdikleri takdirde, Almanya’nın yurtdışı temsilciliğini bilgilendirip 3 hafta içerisinde başvuru sahibi ile görüşmelerini ve görüşmeden bir üç hafta sonra da vizenin verilebilmesini sağlıyor.

Yeni yasa iş gücü açığını kapatmaya yetecek mi?

Bunu her reformda olduğu gibi, önümüzde ki zaman uygulamayı gösterecektir. Yabancılar dairelerinin genelde bir takdir hakkı olduğundan, her özel başvuru yetkili dairenin çalışanları ve düzenine bağlı olacaktır.

Gelişmeleri yakından takip edeceğiz.

Prof. Dr. Abdurrahim Vural

GURBET POSTASI HABER
– Haberlerden, Haberiniz Olsun –

CEVDET YILDIRIM-ALMANYA-ÖZEL HABER

Son Güncelleme: 04 Mayıs 2021