Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Özbekistan’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı göreve başladı

Özbekistan’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı göreve başladı
REKLAM ALANI
17.07.2023
A+
A-

 

 

 

 

Özbekistan’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı göreve başladı

 

 

 

/2023

 

 

 

 

14 Temmuz’da Taşkent’te Özbekistan Cumhuriyeti Âli Meclisi Yasama Meclisi ve Senatosunun ortak toplantısında, Özbekistan Cumhuriyeti’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın resmi göreve başlama töreni düzenlendi.

 

 

 

 

Törene milletvekilleri ve senatörler, devlet kurumlarının başkanları, diplomatik kurum ve halk temsilcileri, yerli ve yabancı medya çalışanları katıldı.

 

 

 

Tören, Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Z. Nizamkhojaev tarafından açıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, güncellenen Anayasa ve demokratik ilkelere uygun olarak, siyasi hareketlilik ortamında yapıldığını kaydetti. Oylama sonuçlarına göre, oyların yüzde 87,05’ini alan Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı görevine Girişimciler ve İş İnsanları Hareketi – Özbekistan Liberal Demokrat Parti adayı Şavkat Miromonoviç Mirziyoyev seçildi. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Şavkat Mirziyoyev’i tebrik ederek kendisine Özbekistan Cumhurbaşkanlığı sertifikası takdim etti.

Özbekistan Cumhuriyeti Anayasası’na uygun olarak Shavkat Mirziyoyev yemin etti: “Özbekistan halkına sadakatle hizmet edeceğime, cumhuriyetin Anayasasına ve yasalarına sıkı sıkıya uyacağıma, vatandaşların hak ve özgürlüklerini garanti edeceğime, yükümlülüklerimi vicdanen yerine getireceğime yemin ederim. Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına verilen görevler.”

 

 

 

Ardından Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev bir açılış konuşması yaptı.

“Özbekistan’ın bağımsızlığını, 36 milyondan fazla insanımızın barışçıl ve müreffeh yaşamını sağlamak için bugün ne kadar büyük bir kişisel sorumluluk aldığımı tüm kalbimle, tüm ruhumla hissediyorum. Bu yüksek güven için çok uluslu, cesur ve bilge insanlarımızın önünde bir evlat sevgisi ve özveriyle eğiliyorum” dedi.

Özbekistan’ın yeni bir döneme girdiği kaydedildi. Önümüzdeki dönem ülkemiz için siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve insani alanlarda derin, dönüm noktalı değişimlerin ve büyük dönüşümlerin yaşandığı bir dönem olacaktır. Yeni zamanın yeni fikirlere ve girişimlere, yeni sonuçlara ihtiyacı var.

Farklı bölgelerde devam eden çatışmalar yeni zorluklara yol açıyor Küresel iklim değişikliği ve su da dahil olmak üzere doğal kaynakların artan kıtlığı da sürdürülebilir kalkınma üzerinde güçlü bir olumsuz etkiye sahip. Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylesine zor ve rahatsız edici bir ortamda, halkımızın çıkarlarını gözeten etkin bir iç ve dış politikaya sahip olabilmemiz için tek doğru yolu net bir şekilde belirlememiz ve bu yolu uygulamada kararlılıkla izlememiz gerektiğini vurguladı.

Devlet başkanı önümüzdeki yedi yıl için stratejik hedefleri sıraladı. Bunlar, yasama ve yürütme gücünün iyileştirilmesi, kompakt ve etkin bir yönetim sisteminin oluşturulması, sosyal alanın geliştirilmesi, girişimcilik fırsatlarının genişletilmesi, nüfusun iş ve gelirlerinin artmasıdır.

“Yeşil” ekonomi ve “yeşil” enerji ilkeleri daha yaygın olarak uygulanacaktır. Ülke ekonomisine yapılan yatırımların hacmi birkaç kat artacaktır. Önemli bir hedef belirlendi – 2030 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasıla hacmini 160 milyar dolara çıkarmak.

 

 

 

 

Devlet başkanı konuşmasında gençlere seslendi.

– Sevgili oğullarım ve kızlarım, bugün tarihin kendisi, zamanın kendisi size görülmemiş fırsatlar sunuyor. Özbekistan tarihine altın harflerle yazılacak büyük işler başarabileceksiniz” dedi.

Özbekistan’ın birlik ve dostluk içinde yaşayan çok uluslu insanlarıyla güçlü olduğu kaydedildi. Ülkemiz bir hümanizm ve hoşgörü alanı olmaya devam edecektir.

Shavkat Mirziyoyev, derinlemesine düşünülmüş bir dış politika ve ekonomik diplomasinin tutarlı bir şekilde devam edeceğini duyurdu. Ana hedef, bölge devletleri ile ilişkileri daha da güçlendirmek, yabancı ortaklar ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini yeni bir düzeye çıkarmak olacaktır. Ekoloji ve çevre koruma sorunlarının yanı sıra su kaynaklarının kıtlığının çözülmesi acil bir görev olmaya devam edecek.

 

 

 

Cumhurbaşkanı konuşmasında çeşitli rakamlara ve ekonomik göstergelere değil, ülkemizin en büyük başarısına vurgu yaptı: İnsanların bilinçleri ve dünya görüşleri değişti, yüreklerinde özgüven ve geleceğe olan güven pekişti.

Kendini değiştirebilen bir halk, hiç şüphesiz hayatını ve sosyal çevresini değiştirme yeteneğine sahiptir ve asil hedeflerine mutlaka ulaşacaktır.

– Yeni sınırlara, şanlı bir geleceğe giden yolda yerli halkıma hizmet etmek benim için büyük bir mutluluk ve büyük bir onurdur. Sizinle, tüm yurttaşlarla birlikte, hayatımın anlamı haline gelen büyük hedefe ulaşmak için – Üçüncü Rönesans’ın temeli olan Yeni Özbekistan’ı inşa etmek için tüm gücümü ve bilgimi, deneyimimi yönlendirerek yorulmadan çalışmaya hazırım. ve bunun potansiyeli, – dedi Shavkat Mirziyoyev.

İstiklal marşı çalındı.

Bunun üzerine Özbekistan Cumhuriyeti Âli Meclisi Yasama Kamarası ve Senatosunun ortak toplantısı sona erdi.

 

 

kaynak:https://president.uz/ru/lists/view/6485

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.