Tacikistan heyetinin UNESCO Genel Konferansına katılımı

   Participation of the delegation of Tajikistan in the General Conference of UNESCO<a href="https://t.
Tacikistan heyetinin UNESCO Genel Konferansına katılımı
Yayın: 12 Kasım 2023 Bugün, GÜNDEM Google News

 

 

 

 

Tacikistan heyetinin UNESCO Genel Konferansına katılımı

11.11.2023

Öncesi
Sonraki

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Tacikistan Cumhuriyeti UNESCO Milli Komisyonu Başkanı Sayın Sirojiddin Muhriddin başkanlığındaki Tacikistan Cumhuriyeti heyeti, bugünlerde UNESCO Genel Konferansının 42. oturumuna katılıyor. Paris’te.

 

 

 

Bu etkinlik 7 Kasım 2023’te başladı ve 22 Kasım 2023’e kadar sürecek. Bu oturuma ve yan etkinliklerine devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra dünya ülkelerinin diğer üst düzey temsilcilerinin de katıldığını belirtmek gerekir. .

Etkinliğin ilk gününde, UNESCO Genel Konferansı’nın 41. Oturumu Başkanı tarafından açılış yapıldı ve UNESCO Genel Direktörü ile birlikte Yürütme Kurulu Başkanı, oturumun başında bir konuşma yaptı. Ardından 42. Genel Konferans Başkanlığı seçimi yapıldı. Konferansta UNESCO Genel Direktörü Sayın Audrey Azoulay’ın Örgütün 2018-2021 yılı faaliyetlerine ilişkin raporu da dinlendi. İlk günün sonunda UNESCO programı taslağı ve 2024-2025 ile 2026-2029 bütçesi tartışılarak kabul edildi.

9 Kasım 2023’te UNESCO Genel Direktörü, Örgüte üye ülkelerin delegasyon başkanlarının katılımıyla Genel Politika Tartışmasını başlattı.

 

 

 

10 Kasım 2023’te Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Sirojiddin Muhriddin bu tartışmalarda konuşma yaptı. Bakan konuşmasında Taciklerin bilim ve eğitimin gelişimine ve dünya medeniyetine yaptığı değerli katkılar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Son derece değerli bir manevi ve entelektüel dünya mirasının kurucularının, benzersiz eserleri hala etkili bir bilimsel eser olarak değerlendirilen Abuabdullah Rudaki, Abul-Qasem Firdawsi ve Abuali Sina gibi Tacik bilim adamları, filozoflar, şairler, yazarlar ve düşünürler olduğu vurgulandı. ve dünya medeniyetinin kültürel bağı. Tacik halkının bugün bile ulusötesi niteliklere sahip olan geleneklerine ve diğer ulusal değerlerine saygı gösterdiği ve bunları sürekli olarak canlandırıp zenginleştirmeye çalıştığı kaydedildi.

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti UNESCO Milli Komisyonu Başkanı, 2023 yılının Tacikistan ile UNESCO arasındaki ikili ilişkilerin başlamasının üzerinden 30 yıl geçtiğini söyledi. Bu dönemde Tacikistan, UNESCO’nun aktif bir üyesi olmuş, bilim, eğitim ve kültür alanında bir dizi işbirliği projesinin yazarı ve ortak yazarı olmuş, kültürel ve doğal mirasın korunmasına ve yaygınlaştırılmasına etkili bir katkı sağlamıştır. dünyanın. Bu bağlamda Sayın Muhriddin, “Tacikistan Milli Parkı” doğal alanının, Sarazm antik kentinin ve son zamanlarda Tacikistan devlet rezervi olan “Kaplan Deresi”nin ve İpek Yollarının ulusötesi kültürel mirasının dahil edildiğinden bahsetti: “ Zarafshan-Karakum” UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

 

 

 

Tacik tarafı, Ulusun Lideri Sayın Emomali Rahmon’un buzulların korunmasına ilişkin girişimleri de dahil olmak üzere, BM sistemi içerisinde su ve iklim konularının desteklenmesinde ülkenin aktif rolüne ilişkin görüşünü ifade etti.

 

 

 

Konuşmasının sonunda Dışişleri Bakanı, Afganistan ve Filistin’deki karmaşık ve felaket niteliğindeki duruma ilişkin endişelerini dile getirdi. Tacikistan’ın uluslararası topluma bu iki ülkenin acı çeken halklarına en kısa sürede insani yardım sağlanması çağrısını yineledi ve bu çatışmaya müzakereler yoluyla çözüm bulmak için Filistin’de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medyadaki resmi sayfaları:

Facebook’tayız : www.facebook.com/mfa.tj _

Twitter’dayız : twitter.com/MOFA_Tajikistan _

Instagram’dayız : instagram.com/mfa_tjk _

Fransızca

kaynak:https://mfa.tj/en/main/view/13731/participation-of-the-delegation-of-tajikistan-in-the-general-conference-of-unesco

 

 

Son Güncelleme: 12 Kasım 2023